Norich Media

Sumber informasi terkini dan alternatif

SAYU !! Ayah Sudah Tiada Sayang.. Ayah Afiq Pergi Menghadap Ilahi (5 Gambar)

SAYU !! Ayah Sudah Tiada Sayang.. Ayah Afiq Pergi Menghadap Ilahi (5 Gambar)


Jitra: Hari ini adalah detik yang sedih buat adik Afiq 3' tahun ayah yang dikasihi telah di umum kan meninggal dunia dalam tragedi kren runtuh baru-baru ini. 

Walaupun belum mengerti erti kematian dan kehilangan namun Afiq sudah faham erti rindu dan sayang pada ayah dan ibu nya yang kini menunaikan ibadat Haji di Mekah.

Kini hanya tinggal ibu nya bersedirian setelah ayah Afiq hilang dalam tragedi kren runtuh kini ayah Afiq disahkan meninggal dunia, ikuti luhan nenek mengenai Afiq yang terlalu rindukan ayah nya.“Sayu hati kami apabila melihat Afiq sering memanggil nama bapanya sebaik melihatnya di kaca televisyen. Namun, apa daya, dia masih kecil dan tidak memahami apa yang berlaku.”

Begitu luahan Cik Embun Puteh, 74, nenek Muhammad Afiq Amzar, 3, anak kepada Shahidan Saad, 52, jemaah yang hilang selepas terbabit dalam kejadian kren tumbang di Masjidilharam, Makkah.

Cik Embun berkata, selain memanggil nama, cucunya itu turut menangis setiap kali ditanya mengenai berkaitan bapanya yang masih belum ditemui selepas insiden pada 11 September lalu.

“Makcik memang sebak setiap kali melihat wajah Shahidan di televisyen. Apatah lagi apabila Afiq memanggil nama ayahnya sambil menunjuk gambar kiriman terakhir Shahidan ketika berada di Tanah Suci di telefon bimbit.

Malah, Afiq juga kelihatan mahu menangis setiap kali ditanya mengenai ibu bapanya di sana (Tanah Suci) menyebabkan kami membiarkan ibunya saja memaklumkan mengenai kejadian menimpa ayahnya sebaik pulang dari Tanah Suci pada awal bulan depan,” katanya ketika ditemui di Kampung Kodiang Lama Luar - 

Katanya, sebagai nenek dia dapat merasai kesedihan Afiq kerana cucunya amat rapat dan manja dengan Shahidan.

“Setiap kali melihat ayahnya (di televisyen), dia akan memberitahu kami bahawa ayahnya sedang ‘Allahu Akbar’ di masjid sambil menunjukkan gambar Kaabah yang tergantung di dinding rumah selain mencium gambar ayahnya di telefon bimbit,” katanya.

Pada Jumaat minggu lalu, waris kepada jemaah haji yang terkorban sudah dibawa ke rumah mayat berkenaan untuk ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Waris Shahidan, abangnya Sobri dan adik Zulhakimin, Ujian itu bagi mendapatkan padanan DNA jenazah tidak sempurna yang dikumpulkan dalam tujuh beg plastik. Al-fatihah 
0 Komen untuk "SAYU !! Ayah Sudah Tiada Sayang.. Ayah Afiq Pergi Menghadap Ilahi (5 Gambar)"