Norich Media

Sumber informasi terkini dan alternatif

INILAH PUNCA SEBENAR KENAPA CATUR DI ISYTIHARKAN HARAM OLEH MUFTI ARAB SAUDI

INILAH PUNCA SEBENAR KENAPA CATUR DI ISYTIHARKAN HARAM OLEH MUFTI ARAB SAUDI

MUFTI Besar Arab Saudi, Sheikh Abdul Aziz bin Abdullah Al-Sheikh mengisytiharkan permainan catur sebagai haram di sisi Islam dalam sebuah video YouTube yang viral di kalangan pengguna Twitter di Arab Saudi, lapor The Independent hari ini.

Menurut Sheikh Abdul Aziz, catur dianggap haram kerana permainan tersebut membazirkan masa dan wang, serta mewujudkan permusuhan dan kebencian antara manusia.

Pendapat tersebut diutarakan dalam sebuah rancangan televisyen mingguan yang menampilkan mufti itu menjawab soalan yang dikemukakan para penonton lapor Astro Awani.

Sheikh Abdul Aziz menyamakan catur dengan ‘maisir’, permainan Arab Jahiliah yang melibatkan acara memanah untuk memenangi daging unta.

Walaupun hanya viral Khamis lalu, video tersebut dipercayai disiarkan buat pertama kali pada tahun 2014.

Beberapa pengguna Twitter Arab Saudi menyindir kenyataan itu dengan mengatakan catur merupakan permainan yang memerlukan kebijaksanaan maka sebab itu diharamkan oleh para ulama.

Ada juga yang menyokong kenyataan tersebut dengan menyatakan telah ramai ulama yang memberi peringatan bahawa catur mampu mewujudkan ketagihan sekali gus melalaikan umat Islam dari mengingati Tuhan.

Kenyataan mufti tersebut bagaimanapun tidak membentuk sebarang undang-undang mengharamkan permainan catur di Arab Saudi.

Menurut Pengerusi Persatuan Catur Arab Saudi, Musa bin Thaily, pertandingan catur yang dijadualkan Jumaat ini di Mekah akan berlangsung seperti biasa.


sumber : mynewsvibe
1 Komen untuk "INILAH PUNCA SEBENAR KENAPA CATUR DI ISYTIHARKAN HARAM OLEH MUFTI ARAB SAUDI"

KISAH NYATA DARI SAYA BPK.KARTA BUKAN REKAYASA INI BETUL2 NYATA DIKELUARGA KAMI.
Assalamualaikum wr.wb,saya BPK.KARTA seorang buruh tani di madium jawa timur ingin mengucapka banyak terimah kasih kepada KI WARSA atas bantuan AKI. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan KI WARSA pula yang telah memberikan angka gaib hasil ritual beliau kepada saya yaitu 4D dan alhamdulillah telah berhasil memenangkan 5x berturut turut tembus.sekali lagi makasih yaa AKI karna waktu itu saya cuma bermodalkan uang cuma 200 ribu dan akhirnya saya menang.Berkat angka gaib hasil ritual AKI WARSA saya sudah buka usaha matreal di jakarta dan istri saya juga buka butyk baju dimall mangga dua. Kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan HUB/SMS AKI WARSA di nomor hpnya di: 0852 4968 9269 atau KLIK DISINI dan ramalan AKI WARSA memang memiliki ramalan GAIB” yang dijamin 100% tembus.
KARNA RASA HATI YANG GEMBIRA MAKANYA NAMA BELIAU SAYA CANTUNKAN DI INTERNET…

*angka ritual gaib singapura

*angka ritual gaib hongkong

*angka ritual gaib malyaisia

*angka ritual gaib sidney

*angka ritual gaib kuda lari.